Certyfikacja Obiektów Gastronomicznych Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów
Dodano: 30.12.2021, 10:04
W ramach realizacji projektu pn. „Podniesienie kompetencji kadr turystycznych Krainy Lessowych Wąwozów poprzez wdrożenie certyfikacji produktów i usług jako systemu zarządzania sieciowego” została przeprowadzona certyfikacja 40 obiektów. Wśród nich znalazło się 8 restauracji, położonych w różnych częściach Krainy, co z pewnością stanie się zachętą do odwiedzenia obszarów wykraczających poza miejscowości cieszące się największą popularnością wśród turystów. W poszukiwaniu smaków goście będą mieli okazję odwiedzić nie tylko Nałęczów, Kazimierz czy Janowiec, ale trafią również do Opola, Poniatowej czy Miłocina. A z pewnością warto! Certyfikowane obiekty to miejsca niezwykle klimatyczne, z charakterem, a przede wszystkim z pyszną, regionalną kuchnią. Ich oferta może być uzupełnieniem wędrówek po Krainie, a dla smakoszy – celem samym w sobie.
Restauracje poddane certyfikacji przyciągają turystów ciekawą architekturą, czystym i estetycznym otoczeniem obiektu, niepowtarzalnym wystrojem wnętrz. Istotne jest również ich dobre oznakowanie, a także spełnienie przez lokal wymogów związanych z ochroną środowiska naturalnego oraz standardami higienicznymi.
Lokale te, to często swoiste domy kultury z ciekawą ofertą imprez czy koncertów, opowiadające historię miejsca, w którym się znajdują poprzez wyposażenie wnętrz w elementy nawiązujące do tradycji czy specyfiki obszaru. Znajdziemy tam tematyczne obrazy, fotografie, lokalne rękodzieło, dzięki którym goście mogą poznać dzieje najbliższej okolicy, jej legendy i zwyczaje.
Jednak to, co te obiekty wyróżnia, to potrawy powiązane z kuchnią polską i regionalną. Wśród restauracji, które otrzymały tytuł Certyfikowanego Produktu Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów nie ma lokali jednoznacznie promujących kuchnie innych narodów, lub miejsc typu fast food. Serwowane tu potrawy zachęcają do delektowania się smakami wywodzącymi się z tego regionu. W menu każdej z tych restauracji znajdują się przynajmniej dwa dania oparte na kuchni regionalnej lub tradycyjnej. I choć potrawy te przygotowywane są na podstawie dawnych receptur, ich sposób podania i dekoracji zmienia nawet tradycyjną „zalewajkę” w danie subtelne i wykwintne.
Nie mniej znacząca jest estetyczna i czytelna karta dań, która swoimi elementami nawiązuje do tożsamości regionu Krainy i lokalnych tradycji. W kartachcertyfikowanych obiektów kontekst regionalny przejawia się często w szacie graficznej oraz w nazwach dań, które są powiązane z miejscem lub postaciami historycznymi i literackimi z tego regionu. Wiele potraw zachowało dawne, gwarowe nazewnictwo.
Ocenie Komisji certyfikacyjnej podlegał również profesjonalizm personelu, który dysponuje wiedzą na temat serwowanych potraw i potrafi zachęcić turystów do sięgania po regionalne dania. Ważna jest znajomość wśród obsługi potencjału Krainy Lessowych Wąwozów oraz jej oferty turystycznej.
Ponieważ ideą współpracy w ramach marki jest wzajemna promocja, w każdym lokalu oraz na ich stronach internetowych dostępne są informacje lub materiały promocyjne na temat walorów turystycznych KLW.
Kraina Lessowych Wąwozów to teren o znakomitych walorach przyrodniczych. Smaczna, nasycona minerałami woda, zboża uprawiane na żyznych glebach, różnorodność owoców, warzyw i ziół oraz wysokiej jakości produkty mleczne stanowią źródło z jakiego nasi restauratorzy chętnie korzystają. Serwowane potrawy sporządzane są na bazie regionalnych produktów. Komisja certyfikująca wysoko oceniana współpracę tych obiektów z miejscowymi rolnikami, właścicielami winnic, browarów, olejarni i korzystanie z usług innych lokalnych producentów żywności. Ważne jest to, że w certyfikowanych lokalach gość informowany jest o produktach bazowych dania, uprawianych na tym terenie. Dzięki temu ma on szansę trafić również do miejsc wytwarzających żywność w sposób niemasowy i jako pamiątkę z Krainy zakupić wino z miejscowej winnicy czy olej tłoczony w tutejszej olejarni.
Certyfikacja obiektów gastronomicznych przyniosła wiele korzyści. Ważną rolą tego procesu było nawiązanie współpracy pomiędzy lokalami, wymiana doświadczeń i podjęcie działań zmierzających do wspólnej promocji. Członkowie komisji certyfikacyjnych stali się ambasadorami tych miejsc i potraw. Kategoria „obiekty gastronomiczne” wzbogaciła ofertę turystyczną Krainy Lessowych Wąwozów. Od tego momentu turyści będą mogli przemieszczać się po tym terenie nie tylko w poszukiwaniu zabytków czy atrakcji turystycznych ale również w poszukiwaniu lokalnych przysmaków.
A że stare polskie przysłowie mówi „Przez żołądek do serca” jesteśmy przekonani, że dzięki markowym obiektom gastronomicznymi i serwowanym tu potrawom Kraina skradnie serca turystów.
Projekt został zrealizowany dzięki dofinansowaniu ze środków Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii.