Tradycyjne trunkiMiody i miody pitne Lubelskie to przed wiekami kraina leśnych barci, dostarczających olbrzymich ilości miodu i pszczelego wosku, spławianego Wisłą do Gdańska i dalej na europejskie rynki. Najlepszym potwierdzeniem tej tradycji są miody pitne działającej od ponad 70 lat lubelskiej Spółdzielni Pszczelarskiej Apis. Słodkie i aromatyczne... |
|
Kuchnia regionalnaLubelszczyzna jest jedną z najciekawszych kulinarnych krain Polski – uważa Piotr Bikont, dodając, że kuchnia regionu bardzo przypadła mu do gustu i wiele razy zdarzało mu się tutaj dobrze zjeść. Znany smakosz i publicysta nie jest odosobniony w tych sądach – lubelskie corocznie gości na kulinarnych festynach i konkursach znakomitych kucharzy, znawców kuchni i autorów publikacji kulinarnych... |
Zabytki
/ Muzea
/ Dziedzictwo historyczne
/ Walory przyrodnicze
/ Szlaki
/ Lubelskie tradycje
/ Lubelskie smaki
/ Inne
|