Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /public_html/archiwum/engine/request/request.class.php on line 28

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 22

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 24

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 11
Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna

Lubelskie. Smakuj życie!!!

Lubelskie. Smakuj życie!!!
To hasło przewodnie kampanii wizerunkowej naszego województwa. Ja mówi Piotr Franaszek, prezes Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, chodzi tu nie tylko o smakowanie bogactwa kulinarnego Lubelszczyzny, ale także o „degustowanie” kultury, korzystanie z pięknej przyrody i realizowanie pasji. Imprezą, która doskonale oddaje tę ideę, jest zbliżający się wielkimi krokami III Europejski Festiwal Smaku (9-11 września)
25 sierpnia na konferencji prasowej w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego pojawili się szefowie kuchni 7 restauracji z regionu, które wezmą udział w konkursie Smaki Lubelszczyzny (kategoria zawodowcy). Rozlosowali między sobą konkursowe dania pochodzące z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”. Zestawy dań specjalnie na te okazję wybrał prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. W drugi dzień festiwalu, w Sali Porcelanowej Muzeum Lubelskiego na Zamku, restauracje zaprezentują przed jury przygotowane potrawy oraz stoły z czasów króla Jana III Sobieskiego. 
Ale Smaki Lubelszczyzny to konkurs nie tylko dla zawodowców. W tym roku również uczniowie szkół gastronomicznych z regionu dostali trudne zadanie. Mają twórczo zinterpretować przepisy z czasów króla Jana III Sobieskiego. Najtrudniejsze zadanie stoi jednak lubelskimi VIP-ami, którzy razem z najlepszymi szefami kuchni z Lubelszczyzny przygotują dania z popularnego w XVI i XVII wieku kapłona. 
Tradycyjnie podczas festiwalu w ciągu trzech dni na Starym Mieście pojawi się Miasteczko Smaku. To Jarmark św. Jacka, podczas którego producenci zdrowej i ekologicznej żywności z Polski, Austrii, Belgii, Grecji, Ukrainy, Węgier, Hiszpanii a nawet Cypru przedstawią zdrowe i ekologiczne przysmaki. Nie zabraknie takich przysmaków jak słynne sery zagrodowe, domowe wędliny, kwasy chlebowe, litewskie chleby czy węgierskie salami.
Niezwykle interesująco zapowiadają się w tym roku Warsztaty Dobrego Smaku. Będzie można na nich poznać sekrety sztuki peklowania i wyrobu wędlin domowych (Marian Zuba) jak powstaje redykołka i z czym najlepiej smakuje bryndza (Wojciech Komperda). Stanisław Stelmach zaprezentuje sztukę marynowania, przyrządzania i podawania dziczyzny a Zofia Gorgol – autorka wielu publikacji na temat kuchni regionalnej i żywienia – opowie o regionalnych potrawach i sposobach na … kaca.
Ten ostatni wykład przyda się szczególnie uczestnikom Nocy Nalewek, podczas której odbędą się warsztaty topienia gruszki przygotowane przez Janinę Bańkę oraz nocne warsztaty Polskiej Akademii Nalewek z udziałem Lecha Cwaliny i Hieronima Błażejaka, Mistrza Polskich Nalewek.
Na festiwalowej Scenie Dobrego Smaku przez trzy dni będą odbywały się prezentacje kulinarne nawiązujące do kulinarnego dziedzictwa Lubelszczyzny. W cyklu „Europa na talerzu” najlepsi kucharze z Polski i Europy zaprezentują kuchnię hiszpańskich mistyczek, Leonarda da Vinci i Marysieńki Sobieskiej.
Na tegorocznym IX Festiwalu Pierogów kucharze ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego zaprezentują pierogi z czterech stron świata oraz zaproszą publiczność do udziału w Mistrzostwach w lepieniu pierogów na czas.
Niewątpliwie wszyscy wielbicieli regionalnych przysmaków znajdą coś dla siebie. Zapraszamy!!! 
Szczegółowy program na stronie: www.europejskifestiwalsmaku.pl



Youtube