Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /public_html/archiwum/engine/request/request.class.php on line 28

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 22

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 24

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 11
Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna

FESTIWAL KASZY - GRYCZAKI”, 7-8 sierpnia 2010, Janów Lubelski

FESTIWAL KASZY - GRYCZAKI”, 7-8 sierpnia 2010, Janów Lubelski

Festiwal Kaszy „ Gryczaki” to dwudniowa impreza organizowana w roku 2010 po raz ósmy. Co roku przeprowadzana jest w Rynku Nowego Miasta Janowa Lubelskiego, w zielonej scenerii parku miejskiego i zabudowy dawnego miasta Ordynacji Zamojskiej.  
W roku 2010 ze względu na prowadzone remonty odbędzie się w urokliwym Parku Misztalec. 
Motywem przewodnim Festiwalu Kaszy „Gryczaki” jest kasza gryczana. Janów Lubelski leży na przedpolu Lasów Janowskich – jednego z największych zwartych kompleksów leśnych w Europie i największego, wraz Puszczą Solską, obszaru Natura 2000 w Polsce. Aż 62% powierzchni gminy pokrywają lasy.
Okolice Janowa to zagłębie uprawy gryki. Gryka uprawiana i przetwarzana jest tam od pokoleń. Kasza gryczana to także w tradycji ludowej symbol mądrości, zdrowia i dostatku. Wskazuje na to duża liczba przysłów z kaszą: „Polak nie da sobie w kaszę dmuchać”; „Dobra kaska z mlickiem bywa, jak i wodo nie doliwa, a jak wody nabomboli, to od kasy brzucho boli”; „Tłusta kasza gości sprasza”. Program imprezy budowany jest w oparciu o niezależne od siebie wydarzenia, które w połączeniu stanowią jedną całość.
Na odwiedzających Festiwal czekają:  
zagrody wiejskie, przygotowane zgodnie z tradycją danej wsi. Wystrój zagród, prezentowane stroje, gwara, występy kapel i zespołów śpiewaczych bardzo wiernie oddają elementy kultury ludowej. Do zagród mieszkańcy wsi przyciągają widzów degustacjami i sprzedażą potraw regionalnych: różnymi rodzajami gryczków, jaglaków, wędzonymi karpiami, tradycyjną potrawą rybaków - karpiem z kopciuchy, wyrobami wędliniarskimi, nalewką żurawinową czy białymi serami podsuszanymi.
kiermasz sztuki ludowej w drewnianych kramach dominikańskich swoje wyroby zaprezentują artyści lokalni oraz zaproszeni z całej Polski twórcy ludowi
 pokazy ginących zawodów - w trakcie imprezy odbywają się pokazy toczenia garnków na kole garncarskim, wyplatania przedmiotów użytkowych z rogożyny i korzenia sosnowego, kucie przez kowala przedmiotów artystycznych i użytkowych, robienie kwiatów, bukietów i ozdób z bibuły i słomy. W 2010 roku podczas Gryczaków odbędzie się  finał Ogólnopolskich Spotkań Garncarskich, organizowanych co roku przez Muzeum Regionalne w Łążku Garncarskim,
 konkursy:
1) na potrawę regionalną w 5 kategoriach,
 Gryczak Janowski,
 Potrawy na bazie kasz,
 Desery na bazie kasz (np. ciasta, leguminy),
 Sery,
 Wina i nalewki regionalne oprócz żurawinówki (w tym miody, piwa, kwasy,)

2) na Janowską nalewkę żurawinową,
3) etnograficzne – „Na chrzanowym liściu”, „Złota gryka”- ubijanie kaszy w stępie,
4) kulinarny – Kaszogród  kontra Pyrlandia,
5) na zagrodę najlepiej pielęgnującą tradycje i unikalne elementy kultury ludowej,
6) na mocarzy kaszowych.
 bogaty program prezentowany na scenie: na Festiwal zapraszane są kapele i zespoły z programem estradowym. Nieodzownym elementem programu są pokazy kulinarne połączone z degustacją prowadzone przez znanych kucharzy - promujących walory smakowe, zdrowotne oraz estetyczne potraw regionalnych lub wytwarzanych z produktów ekologicznych.
W tym roku na „Gryczakach” zaprezentuje się z pokazem kulinarnym Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, obecnie prowadząca program „Ewa gotuje”.

Zapraszamy!!!

 

Youtube