Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /public_html/archiwum/engine/request/request.class.php on line 28

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 22

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 24

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /public_html/archiwum/engine/session/session.class.php on line 11
Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna

Region Lubelski na IV Festiwalu Kuchni Polskiej w Kijowie.

Region Lubelski na IV Festiwalu Kuchni Polskiej w Kijowie.
"Festiwal Kuchni Polskiej" w restauracji Opałkowa Chata Kijowie to jedno z najważniejszych wydarzeń promujących polską kulturę i tradycję na Ukrainie.
Organizatorem imprezy jest polski przedsiębiorca Tomasz Tomczyk, Klub Deputowanych "Parlament", Międzynarodowa Organizacja „Ukraina–Polska–Niemcy” oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.
W tym roku w imprezie uczestniczyło około 1200 osób ze środowisk opiniotwórczych, elit kulturalnych i politycznych, artystów, dyplomatów oraz dziennikarzy ukraińskich oraz wielu gości z Polski. Tak jak w latach poprzednich także i w tym roku imprezę uświetniały występy gwiazd ukraińskiej estrady

Do udziału w tegorocznej czwartej edycji imprezy zaproszeni zostali również mistrzowie kuchni z Lubelszczyzny. Nasz Region reprezentowali p. Jacek Jakubczak – członek i Honorowy Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego, Regionalny Doradca Kulinarny na Lubelszczyźnie oraz p. Marcin Sikora – szef kuchni jednej z lubelskich restauracji, który zdobył I miejsce na festiwalu Smaki Lubelszczyzny. Nasi kucharze razem z szefem kuchni Opałkowej Chaty Aleksandrem Jurczenko i jego zespołem zorganizowali pokazy dla odwiedzających festiwal. Goście mogli obserwować sposób wykonania potraw oraz rozkoszować się daniami specjalnie dla nich przygotowanymi. A było czym!!! Lubelscy kucharze przygotowali wiele różnych przysmaków takich jak: Forszmak Lubelski oraz pierogi z kaszą, serem i miętą. Podano również doskonałą szynkę pieczoną w miodzie i kaczkę z jabłkami. Hitem okazały się pieczone przepiórki oraz pasztety – z grzybami, ze śliwką, z królika i gęsi, którymi szczególnie zachwycali się goście ukraińscy. Z Lublina przywiezione zostały cebularze, gryczaki i jaglaki przygotowane przez Piekarnie Pędzioł,  ogórki kiszone z Dyspolu, torciki czekoladowe z Radzynia, sękacze z Polesia i słodycze z Fabryki Cukierków „Pszczółka”. Nie zabrakło także naszych lokalnych trunków - miodów pitnych, piwa Perła czy Nalewki Lubelskiej.
Youtube